En tydlig trend i dagens samhälle är att alltfler bli medvetna om vår planets begränsade resurser, alla kan inte äga en egen bil, ha en egen tvättstuga eller konsumera datorer som förbrukningsvaror. En lösning på resursslöseriet kan vara att öppna ögonen och dela med sig av sina tillgångar. Att dela och återanvända saker är ett är växande fenomen som kallas sharing economy, eller på svenska delningsekonomi.726207-delivering-a-package

Att dela saker – så funkar det

Fenomenet delningsekonomi sprids i takt med att vi vill minska vår konsumtion samtidigt som vi vill värna om miljön. Delningsekonomi är helt enkelt vilja att dela på våra tillgångar i syfte att minska konsumtion och miljöpåverkan. Att dela på saker och ting har vi gjort sedan länge, men det börjar bli mer organiserat och den allmänna medvetenheten har ökat. Numera är det mesta accepterat att dela på och verktyg, barnprylar och leksaker kan komma till nytta istället för att ligga och damma i något förråd. Tjänster som bilskjuts, boende och olika typer av service är annat som också växer. Att det dessutom är ekonomiskt fördelaktigt att dela är naturligtvis en stor faktor, man kanske inte har råd att äga allt men genom att dela på olika sätt så går det att komma runt den problematiken. Om du vill läsa mer om delningsekonomi hittar du information här.

Dela på nätet

Grunden för en lyckad delningsekonomi är en digital mötes- och marknadsplats med en smart bokningstjänst, där människor av liknande behov kan utbyta varor och tjänster. Ett bra exempel på en sådan mötesplats hittar du på www.delbar.se. På delbar.se kan du hyra, hyra ut och dela saker med andra, – lägg ut dina egna prylar eller sök efter vad andra har att erbjuda. Att dela med sig av sådant som du ändå inte använder borde vara en självklarhet som alla parter kan få ut någonting av. Eller om vi vänder på det så skulle du säkert vara intresserad av att hyra något som du inte använder tillräckligt ofta för att det ska vara värt att köpa själv, eller hur? Låt oss dela på det vi har, det gynnar både plånbok och planet.